Na crno radi oko 80.000 ljudi

Bez autora
Oct 02 2011

U Republici Srpskoj, prema posljednjim procjenama, radi oko 80.000 neprijavljenih radnika, a stopa rada "na crno" sa prošlogodišnjih 4,5 odsto na kraju prvog polugodišta 2011. porasla je na 6,5 procenata. Ovo je pokazao izvještaj inspekcije rada RS za prvih šest mjeseci ove godine koji je u petak razmatrao Ekonomsko-socijalni savjet RS. Zbog ovih alarmantnih podataka ubrzo će biti sazvana posebna sjednica Vlade RS, na kojoj će biti razmotren rad svih inspekcijskih i organa Poreske uprave RS. Još uvijek ne može da se kaže na koji način će RS konkretno reagovati na ovu alarmantnu situaciju. Detalji uvođenja novih mjera pritisaka na nesavjesne poslodavce biće poznati poslije posebne sjednice Vlade RS, a postoji još mnogo prostora da se inspekcijska kontrola u RS pojača da bi se nezakonito djelovanje poslodavaca što više suzbilo. Još uvijek nije poznato ni koliko je u ovoj godini RS oštećena zbog visoke stope rada "na crno".

Na crno radi oko 80.000 ljudiU Republici Srpskoj, prema posljednjim procjenama, radi oko 80.000 neprijavljenih radnika, a stopa rada "na crno" sa prošlogodišnjih 4,5 odsto na kraju prvog polugodišta 2011. porasla je na 6,5 procenata.

Ovo je pokazao izvještaj inspekcije rada RS za prvih šest mjeseci ove godine koji je u petak razmatrao Ekonomsko-socijalni savjet RS.

Ministar rada i socijalne zaštite RS Petar Đokić istakao je da će zbog ovih alarmantnih podataka ubrzo biti sazvana posebna sjednica Vlade RS, na kojoj će biti razmotren rad svih inspekcijskih i organa Poreske uprave RS.

- Još uvijek ne možemo da kažemo na koji način će RS konkretno reagovati na ovu alarmantnu situaciju. Detalji uvođenja novih mjera pritisaka na nesavjesne poslodavce biće poznati poslije posebne sjednice Vlade RS - naglasio je Đokić i dodao da postoji još mnogo prostora da se inspekcijska kontrola u RS pojača da bi se nezakonito djelovanje poslodavaca što više suzbilo.

On je istakao da još uvijek nije poznato ni koliko je u ovoj godini RS oštećena zbog visoke stope rada "na crno".

- Trenutne ekonomske prilike u RS su veoma složene. Kriza je stavila poslodavce u težak položaj, međutim, oni koji zarad svog ličnog interesa i na štetu države svjesno krše zakon moraju se suočiti sa mjerama koje će protiv njih biti preduzete - istakao je Đokić.

Dodao je da je, s druge strane, nedopustivo da poslodavci kupuju statusne simbole dok iskazuju gubitke i radnicima ne isplaćuju plate.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić istakla je da su zabrinjavajući i podaci inspekcije rada, prema kojima su od ukupno sprovedenih kontrola, kod 47,3 odsto subjekata uočene nepravilnosti.

- Ovo je još gori pokazatelj od onoga koji mi u Sindikatu imamo, zato što su ovdje obuhvaćeni svi subjekti, a ne samo članovi sindikata. Dakle, kod 47,3 odsto kontrolisanih subjekata pronađene su nepravilnosti, od ugovora o radu, isplate plata, godišnjih odmora, do prekovremenog rada - naglasila je Mišićeva.

Grgić

V.d. glavnog inspektora rada RS Goran Grgić istakao je da je inspekcija rada svim svojim kapacitetima ažurno radila tokom svih šest mjeseci, te da su svi rezultati iz izvještaja prezentovani s ciljem poboljšanja stanja u ovoj oblasti rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik